Tahta kurusu kan emerek beslenen bir haşere türüdür. Yapı olarak çok küçük olmaları ise fark edilmelerini oldukça zorlaştırmaktadır ve çok hızlı üremektedirler. Bu yüzden fark edildiği anda geç kalınmadan daha fazla yayılmasını önlemek amacı ile tahta kurusu ilaçlama yapılmalıdır. Ortalama büyüklükleri beş ile altı milim arasındadır. Altı adet ayaklarının yanı sıra baş kısımlarında ise flageta olarak bilinen antene sahiptirler. Tahta kuruları genelde geceleri aktiftirler. Gündüzleri onları fark etmek nerede ise imkansızdır.
Bu haşereler besin bulamasalar dahi bir buçuk ile iki yıl gibi çok uzun zaman zarfında canlı kalabilmektedirler. İnsanlar, evcil ve yabani hayvanlar üzerinden kan emerek beslenirler. Konakçısına ise sadece geceleri saldırırlar. Onları diğerlerinden ayırt etmenin en kolay yolu öldürüldüklerinde ya da dışkı bıraktıklarında çok kötü bir kokuya sahip olmalarıdır. Kan emerek beslendikleri için bir nevi taşıcı görevide görürler tıpkı pirelerde olduğu gibi önceki konakçısında var olan hastalıkları yeni taşıyıcısına yine kan yolu ile aktarırlar. Bu yüzden tahta kurusu ilaçlama yapılırken öncelikli hedef üremeyi durdurmak olmalıdır.
Tahta Kurusu Isırığı
Tahtakurusu tarafından ısırığa maruz kalan kişilerde, ısırılan bölgede deri üzerinde kabarma, şişlik ve çıban şeklinde belirgin bir deformenin yanı sıra şiddetli kaşıntı meydana gelir. Bu yan etkilerin yanı sıra kan yolu ile bulaşan hastalıkların yayılmasına sebep olurlar. Vücuda verdiği fiziki bozukların yanı sıra yaydıkları kötü koku ile de ayrı bir sorun teşkil etmektedirler. Tahtakurusu ısırığına maruz kaldığınızda alerjik reaksiyonları tetiklemesi en çok görülen yan etkilerin başında gelmektedir. Bu yüzden evinizi tahtakurusu ilaçlama yaptırmanın yanı sıra sizde tahtakurusu tarafından ısırıldığınız takdirde en yakın sağlık kuruluşuna başvurmayı unutmayınız.
Tahta Kuruları Nasıl Ürerler?
Tahtakurusu çok hızlı üreyen bir haşere gurubudur ve yumurtalama şeklinde ürerler. Yaşam alanlarımıza genellikle evcil hayvanlar ve eşyalar aracılığı ile girerler. Bu haşereler yumurtalarını evlerimizdeki parkelerin altlarına, yine evlerimizde duvar ve tabanlarda bulunan çatlaklara, mobilyalarımızın içlerine bodrum ve çatı aralıklarına bırakırlar. Üreme dönemlerinde her defasında yüzlerce yumurtayı alana gelişi güzel bırakırlar. Bu yüzden tahta kurusu ilaçlama yaptırmaya karar verdiğinizde mutlaka profesyonel yardım alınmalıdır.
Tahta Kurusu İle Nasıl Mücadele Edilir?
Bu haşereler ile mücadele etmek oldukça zordur ve bireysel ilaç temini ile yapılan uygulamalar ile sonuç almak imkansızdır. Tahta kurusu ile karşılaşıldığı anda yayılmasını önlemek amacı ile acil olarak profesyonel ilaçlama firmaları ile irtibata geçilmelidir. Yaşam alanlarının zorluğu ve sadece geceleri aktif olmaları sebebi ile tahtakurusu ilaçlama esnasında mutlak suretle profesyonel ekipman kullanımına önem verilmelidir. Geleneksel yöntemlerle ilaçlama yapmak sorunu sadece geçici olarak yavaşlatacak ama sizleri nihai sonuca ulaştırmayacaktır.