Pirelere karşı yapılan uygulamalar diğer ilaçlama yöntemlerine göre çok daha fazla dikkat ve özen isteyen bir ilaçlama yöntemidir. Pireler mücadelesi en zor olan haşere türlerinin başında gelmektedir. Pirelerin birçok türü pamuk piresi dışında besinlerini kan emerek sağlarlar. İnsanların ya da hayvanlar üzerinde yaşamlarını parazit (asalak) olarak sürdürürler. Pireler bir önceki konakçısında var olan tüm hastalıkları, yine bir sonraki taşıyıcısına kan yolu ile bulaştırmaları nedeni ile oldukça tehlikeli bir haşere türüdür. Siyah ve kızılımsı tonlarında, ebat olarak 1 ile 4 mm arası değişiklik gösterirler. Pirelerin kanatları bulunmayıp çok hızlı hareket etme ve sıçrama özelliklerine sahiptir. Pire ısırmasına maruz kalan insanlarda sıklıkla alerjik reaksiyonlara rastlanmaktadır.
Pireler Nasıl Ürerler?
Pirelerle mücadele etmeyi zor kılan etkenlerden biriside yumurtalarını ortama gelişi güzel bırakmalarıdır. Haşere türleri arasında en hızlı üreyen haşere olan pire, bir hafta içerisinde 1800 ile 2200 arasında yavruya ulaşabilir. Pireler yılın her anında gözlemlenebildiği gibi genel olarak sıcak ve ılıman havalarda daha sık görülürler. Pireler üreyebilmek için mutlak suretle kana ihtiyaç duyan canlılardır. Pire yumurtaları yeterli olgunluğa ulaştığı anda dışarı çıkarlar ve kan emebilecekleri canlı ararlar. Ortalama olarak ömürleri ise bir yıldır.
Günümüzde bilinen binin üzerinde pire türü mevcuttur. En çok karşılaşılan pire türleri ise sırası ile İnsan piresi, kedi piresi, köpek piresi, pamuk piresi ve su piresidir. Tüm pire türlerini ortak kılan özellik ise pamuk piresi dışında üremek için kana ihtiyaç duymalarıdır. Pamuk piresi bitkilerin taç ve yaprak kısımları ile beslenirler.
Pirelerden Yayılan Hastalıklar Nelerdir?
Pireler bulaşıcı hastalıkların yayılmasında en aktif rol oynayan haşere gurubudur. Yaşamlarını kan emerek sürdürdükleri için önceki taşıyıcısı üzerinde var olan hastalıkların tamamını kan yolu ile yeni taşıyıcısına aktarırlar. Pireler insan vücudunda meydana gelen alerjik reaksiyonların neredeyse tamamında başroldedirler. Pire ısırmasıyla maruz kalan kişilerin vücutlarında buna bağlı olarak kaşıntı, yanma ve kızarıklık görülebilmektedir. Başlıca pire hastalıkları tifüs, humma mikrobu, veba, alerjik cilt hastalıklarını sıralayabiliriz.
Pireler İle Nasıl Mücadele Edilir?
Pirelerle bireysel olarak mücadele etmek imkânsızdır. Pirelerin üremelerinin gerçekleştiği tüm alanların ilaçlanmasının yanı sıra çevresinde bulunan hayvan türlerinin gerekli kontrolleri yapılmalıdır. Pire ilaçlaması uvl yöntemi ile yapılmalı ilaç tüm alana yayılmalıdır. Pire ilaçları mutlaka profesyonel olarak yapılmalıdır. Amatör kullanımlarda ise insan sağlığına ciddi zararlar verir. Unutulmamalıdır ki; pire sorunlarınızda kalıcı çözüme ulaşmanın tek yolu profesyonel olarak doğru ekipmanlar kullanılarak ilaçlama yapılmasıdır.