Hamam böceği ilaçlama mutlak suretle profesyonel olarak yapılması gerekir. Bu bunun nedeni ise bu haşerelerin üreme ve beslenme kriterlerinde gizlidir. Örneğin hamam böcekleri öldükleri anda bile yumurta bırakabilmek gibi eşsiz yeteneklere sahiptirler. Yine her hangi bir yiyecek tüketmeden otuz gün, su içmeden ise tam olarak sekiz gün yaşamlarını devam ettirebilirler. Bu haşerelerin kafalarını kopardığınızda dahi bir hafta yaşayabilmeleri ise insanları hayrete düşürmektedir.
Hamam böcekleri siyah, koyu kahve, kızıl gibi değişik renklere sahiptirler ve boyları türlerine yaşamlarını sürdükleri alanlara göre değişiklik gösterebilmektedir. Eklembacaklı haşereler arasında incelenirler ve oldukça hızlı üreyebilen bir haşere gurubu üyesidir. Ortalama boylarının 0,5 cm den başlayarak 3 cm’ e kadar ulaştıkları gözlemlenmiştir. Hamam böcekleri en aktif olarak gece saatlerinde gözlemlenirler. Gündüz saatlerini ise genelde dinlenerek geçirirler.
Hamam Böcekleri Nasıl Ürerler
Hamam böceği içerisinde kendi yumurtaların bulunduğu kapalı kapsüller bırakarak üreyen bir haşere türüdür. Her bir kapsülün içerisinde ortalama olarak 35 ile 40 arasında hamam böceği yumurtası bulunur. Haşerenin yumurta içerisinde çıkma süreleri ortalama yirmi bir gündür ve bir hamam böceği yıl içerisinde sekiz ile on kez yumurtlayabilir.
Hamam böcekleri nemli ve sıcak olan alanlarda yaşamayı tercih ederler. Uygun olan hava ve ısı koşullarının oluştuğu her türlü ortamda ve de yılın dört mevsiminde üreyebilmektedirler.
Etkin ve kalıcı çözüme ulaşabilmek için ilk hamam böceği ilaçlama yaptırdıktan yirmi bir gün sonra kapsülden çıkacak olan yavru hamam böcekleri için ikinci ilaçlamanın yapılması gerekmektedir. Hatalı ilaç kullanılmaması çok önemlidir. Çünkü hama böceği ilaca karşı çok hızlı bağışıklık kazana bilmektedir. Tüm bu sebepleri göz önüne aldığımız takdirde hamam böceği ilaçlama yaptırırken profesyonel firmalarla çalışmanın önemini daha iyi anlayabiliriz.
Hamam Böceği Türleri
Hamam böcekleri ebatları, renkleri ve yaşam alanları göz önüne alındığında çok farklı türlere ayrılmışlardır. Günümüzde en çok bilinen ve de ülkemizde sıklıkla görülen hamam böceği türlerini ise Alman Hamam Böceği ( Kalorifer Böceği), Amerikan Hamam Böceği ve Oryantal Hamam Böceği ( Kara Fatma) olarak sıralayabiliriz.
Hamam Böcekleri Sağlığımıza Nasıl Zarar Verirler
Gıda zehirlenmelerin başlıca nedenlerinin hamam böceği kaynaklı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Birçok hastalık da taşıyıcı olarak görev alırlar hastalıkların insanlara yayılmasında aktif rol oynarlar. Gıdalar üzerine bıraktıkları kusmuk ve dışkıları maalesef gözle tespit edebilmek nerede ise imkânsızdır. Bu kusmuk ve dışkılar aracılığı ile insanlar üzerinde alerjik reaksiyonlar sıklıkla görülmektedir. Hamam böcekleri, verem, kolera, tifo, Entamoeba coli, histolyrica, Giardia intestinalis kistlerinin insanlara yayılmasında ara konak görevine sahiptirler.
Hamam Böceği İle Nasıl Mücadele edilir
Hamam böceğini kontrol altına almak çok güçtür. Bunun sebebi ise çok çabuk üremeleri ve yumurtalarını kapsül içerisinde bırakmalarıdır. Bu haşere ile mücadele edilirken ve hamam böceği ilaçlama yapar iken üç ana yöntem uygulanır.
Bu haşerelerin gizlendikleri alanları kontrol altına alabilmek için evlerimizde duvarlarda bulunan çatlakları ve buna benzer benzeri yerleri kapamak, yine evlerimiz içerisinde çöp ve gıdaları mümkün olduğu ölçüde açıkta bırakmamak gibi bireysel önlemler alınması da ihmal edilmemelidir.
Hamam böceği kontrolünde en hızlı ve pratik yol ilaçlama yöntemidir. Kalıcı ve uzun süre etkili olan intesitlerin profesyonel ekipmanlar ile birlikte yine profesyonel ilaçlama firmaları tarafından yapılmalıdır.