Fareler kemirgen grubu canlılar olup fareleri tehlikeli yapan özelliklerinin başında gezindiklerin alanlarda var olan tüm haşere ve mikropları salya ve dışkılama yolu ile insanların yaşam alanlarına taşımalarıdır. Farelerin bulundukları ortamdaki gıdalar, elektronik eşyalara ait kablolar gibi kısacası tüm eşyalarımıza kemirmek sureti ile ciddi maddi zararlarda verebilmektedirler. Farelerin salgıladıkları salya çok güçlü bir morfin özelliğine sahiptir. Bu salya sayesinde insanlar yada hayvanlar uyku sırasında ısırıldıklarının farkına varamazlar. Farelerin koku alma duyuları çok fazla gelişmiştir. Gıdaların yaymış oldukları kukuları çok uzak mesafelerden rahatlıkla alabilirler. Kulaklarında yer alan denge organları sayesinde biz insanlara aşılması imkânsız gibi görülen alanları rahatlıkla geçerler.
Fare ilaçlama yapılırken mutlak suretle profesyonel yardım alınmalıdır. Unutulmamalıdır ki hatalı fare ilacı kullanılan alanlarda fareler insanlar tarafından asla fark edilemeyen alanlarda ölebilmektedirler. Fark edilemeyen alanlarda ölen fareler koku ve kurtlanma problemlerine sebep olmakta, bu durum ise ilaçlamayapılan alanda tadilat yapma gibi ciddi maddi kayıplara sebep olmaktadır.
Fare Türleri
Fareler genelde isimlerini yaşamlarını sürdürdükleri alanlarda paralel olarak alırlar. Günümüzde en sık karşılaşılan ve yaşam alanlarına göre isimlendirilen başlıca fare türleri ev faresi, çatı faresi, lağım faresi, tarlafaresidir. Ayrıca kaya faresi, orman faresi, çöl faresi, hamster, kanguru faresi, kaya faresi, su faresi gibi birçok farklı fare türü bulunmaktadır.
Farelerin insanlara vermiş olduğu zararları şu şekilde sıralayabiliriz. Fareler çok gelişmiş bir diş yapısına sahip oldukları için neredeyse kemirme sureti ile zarar veremeyecekleri hiç bir eşya bulunmamaktadır. Evlerimizde ya da işyerlerimizde buluna gıdalar, eşyalar, elektrik ve elektronik eşyalara ait kablolar, dolaplar kısacası alanımızda var olan tüm malzemelerimize kemirerek ciddi hasarlar verirler. Ayrıca insan ya da hayvanları ısırmak sureti ile uzuv kayıplarına sebep olabilmektedir. Tüm bunların dışında en önemlisi hastalıkların yayılmasında çok önemli bir role sahiptirler.
Farelerden Yayılan Hastalıklar Nelerdir?
Fareler tarafından salgılanan özel salyaları sayesinde bir canlıyı ısırmadan önce o bölgeyi tıpkı narkoz vermişçesine uyuştururlar. Bu salyanın narkoz etkisi o kadar güçlüdür ki günümüzde ameliyat esnasında insanlara verilen narkozdan nerede ise üç misli daha etkilidir. Bunun neticesinde insanlar ya da hayvanlar ısırıldıkları esnayı asla fark edemezler ve uyanamazlar. Ancak salyanın vermiş olduğu narkoz etkisi geçtiğinde uzuvlarını kaybettikleri için çok şiddetli bir acıyla kendilerine gelirler. Fare ısırmasına maruz kalan bir kişinin derhal en yakın sağlık kurumuna başvurması gerekmektedir.
Fareler bulaşıcı hastalıkların yayılmasında en etkili role sahip olan canlılardır. Geçmişte toplu insan ölümlerine sebep olan veba hastalığını nerede ise tüm dünya geneline yaymayı başarmışlardır. İnsanlara en fazla hastalık bulaşmasına sebep olan fare türleri ev faresi ve lağım faresidir. Salgıladıkları salyalar ve dışkı yolu ile virüsleri evimiz içerisine rahatlıkla yayarlar. Ayrıca veba dışında tifo, tifüs, lym hastalığı, humma hastalığı verem hastalıklarını taşımaları sebebi ile insan sağlığını günümüzde de çok ciddi olarak tehdit etmektedirler.
Fareler Nasıl Ürerler?
Fareler de tıpkı insanlar gibi memeli grubuna dâhildirler ve canlı doğum yaparak ürerler. Genellikle insanlar tarafından fazla kullanılmayan lağımlar, bodrum, kiler çatı katları alanlarda yuvalanırlar. Ortamda var olan besinler ve ısı değişimleri farelerin üremesinde de etkili olmaktadır. Erişkin bir fare her seferinde onun üzerinde yavru dünyaya getirirler ve yıl içerisinde dört ile altı kez doğum yapabilirler.
Fareler İle Nasıl Mücadele Edilir?
Bilinen en etkili ve tercih edilen mücadele yöntemi alana kemirgen istasyonu kurulmasıdır. Kilitli olmaları sebebi ile çocuklar ve evcil hayvanlar için risk taşımamalarının yanı sıra tehlike hissetmedikleri için fareler içerisine rahatlıkla girerler ve içerisinde buluna özel mumblok yemleri yiyerek yuvalarında ölürler. Bu yemin özelliği yine yazımızın başında belirttiğimiz koku ve kurtlanma sorununu tamamen ortadan kaldırmaktadır. Fare istasyonu dışında uygulanan diğer yöntemler ise alana fare yapışkanı bırakılması ve canı yakalama sistemleri kurulmasıdır. Bu yöntemlerin pek tercih edilmemesini sebebi ise yakalayabildikleri fare oranının kısıtlı olması ve esas üreme alanlarına herhangi bir etki etmemesidir.
Fare ilaçlama sonucunda koku ve kurtlanma sorunu ile karşılaşmamak ve kalıcı ve garantili çözümlere ulaşmak için mutlak suretle profesyonel olarak çalışan ilaçlama firmaları ile irtibata geçiniz.